Tenyésztő: Szűcs József
Cím: 8105 Pétfürdő, Mikes Kelemen u. 10/a
Telefon: 06-30-9817-152
E-mail: mudisszucs@freemail.hu

Néhány szóban magamról

Eszessel

A Kisalföldön születtem, ahol a természeti adottságoknak megfelelően az állattenyésztés és gazdálkodás volt az emberek fő megélhetési formája. Édesapám hosszú évekig tehenészként dolgozott. Munkáját életvidám, csupa tűz kiskutyák segítették, amit "német pulinak" neveztek azon a környéken. Mivel édesapám rendkívül ragaszkodott az ő "hűséges és okos társaihoz" munka után velük együtt tért haza. A kutyák "szabadnapjait" szívesen tettem mozgalmassá, sokat csavarogtunk a környező erdőkben, játszottunk, bolondoztunk. Szüleim nyugodt szívvel bíztak rájuk, tudták, hogy amilyen jól dolgoznak, ugyanolyan hűségesen vigyáznak a "kisgazdira" is.
Felnőttként messzire kerültem a szülői háztól, és sokáig hiába kerestem a "német pulit" nem ismerték errefelé. Mikor a körülményeim már megengedték, komolyan nekifogtam a keresésnek. Az egyik kutyaújságban meg is találtam a keresett kutyát, de mudi néven. Ez kicsit meglepett, elbizonytalanított, de miután utána érdeklődtem a fajtának, már tudtam, megtaláltam, amit kerestem. Ennek eredményeképpen 1995. július 7-én megvettem Csodabogár Zizi nevű kutyámat. Ezzel bekerültem egy nagyon lelkes, a mudik mellett szívvel-lélekkel elkötelezett baráti társaságba. Elkezdődött a kiállítások, népszerűsítési hadjáratok sorozata, és a tenyésztés, a maga összes örömeivel és gondjaival, buktatóival.Tenyésztői munkámról

Agility otthonSzukáimat két éves koruk előtt nem állítom tenyésztésbe és mihelyt koruk is engedi, elviszem diszplázia-szűrésre (Független Diszplázia Bizottság). Fontosnak tartom az egészséges csípőt, hiszen egy beteg kutya, akinek fájdalmai vannak, a gazdának sem okoz örömöt. Bár sokan állítják - és biztosan van ilyen is -, hogy egy diszpláziás mudi nem mutat eltérést az egészségestől mozgásban, én sajnos ezzel ellentétben láttam olyan mudit, aki felállni is alig bírt. Ezért igyekszem a kutyáimat olyan kanokkal fedeztetni, akiknek van FDB/MKOE szűrési eredménye. Ez azonban a fedezőkan állomány szűretlensége és a nagy rokonság miatt elég nehéz. Szerencsére ebben a dologban egyre több tenyésztőtársam gondolkodik hozzám hasonlóan.